К основному контенту

Продавець продовольчих товарів

Продавець – особа, яка виступає посередником між виробником товару і покупцем. Спеціалізація продавця визначається видом товарів, з якимиprod він працює. Серед продовольчих товарів виділяють м'ясну і рибну продукцію, бакалію, кондитерські та кулінарні вироби, овочі і фрукт, хліб та хлібо-булочні вироби.
Щоб бути конкурентоздатними на ринку праці, продавці повинні робити все, щоб задовольнити потреби клієнтів: бути ввічливими, вміти спілкуватись, досконально володіти інформацією про якість продуктів тих чи інших виробників, давати поради, пропонувати та переконування в необхідності покупки тих чи інших товарів, відчувати настрій покупця, запобігати конфліктним ситуаціям.
Характер роботи продавця продовольчих товарів
В професії «продавець» можна виділити ряд спеціалізацій: продавець-консультант, завідувач відділом, завідувач магазином.
Продавець замовляє та приймає товари, проводить розміщення та викладку, надає консультацію, обслуговує покупців різної категорії, упаковує товари.Продавець перш за все, психолог. У будь-якій ситуації він повинен бути стриманим і терплячим. Одним з найважливіших його вмінь, це вміти спілкуватися  культурно, але ненав’язливо. Для продавця важливо мати такі якості та вміння:відповідальність, самовдосконалення, самоконтроль, стійка увага, здатність аналізувати та узагальнювати,  організаторські здібності, пам'ять.
Умови роботи
Професію продавця можна віднести до професій з середнім ступенем тяжкості та напруженості праці.
У процесі роботи продавець несе велику моральну і матеріальну відповідальність, витримує психічне напруження, а також фізичне навантаження.
Матеріальна відповідальність є однією з умов роботи в торгівлі. Кожен працівник щоденно неначе складає іспит на чесність і порядність. Як показує практика, не для всіх ця психологічна ноша посильна в силу індивідуальних властивостей психіки або певних норм і цінностей, яких дотримується особистість.
Кваліфікаційні вимоги
Продавець повиненуміти:
приймати товари; перевіряти заповнення тарних  одиниць, їх кількість та вагу, підраховувати штучні товари, перевіряти якість за результатами зовнішнього огляду. Забезпечувати зберігання товарів за кількістю та якістю. Готувати товари до продажу: перевіряти цілісність пакування, розпаковувати із зовнішньої тари, перевіряти наявність маркувальних даних і якість після зберігання; перебирати, протирати, зачищати, нарізати, фасувати товари; забезпечувати наявність відповідно оформлених цінників; розміщувати і викладати товари за групами, видами, сортами з дотриманням правил товарного сусідства. Готувати робоче місце до роботи: встановлювати і перевіряти справність ваговимірювальних приладів, реєстраторів розрахункових операцій, виробничого інвентарю, інструментів; отримувати і готувати пакувальний матеріал. Пропонувати і показувати товари. Консультувати покупців про властивості, смакові особливості, кулінарне призначення та харчову цінність товарів. Пропонувати взаємозамінні і нові товари, а також супутні товари. Нарізати, зважувати і упаковувати товари, підраховувати вартість покупки, перевіряти реквізити чека, видавати покупку. Підраховувати гроші, здавати їх у встановленому порядку. Прибирати нереалізовані товари і тару. Готувати товари до інвентаризації. Контролювати своєчасне поповнення робочого запасу товарів і терміни реалізації продуктів (що швидко та надто швидко псуються). Брати участь в  оформленні прилавкових вітрин.
Продавці продовольчих товарів можуть працювати у:
  • продовольчих крамницях,
  • універмагах,
  • супермаркетах,
  • салонах-магазинах,
  • торгово-оптових складах,
  • на ринках, у павільйонах,
  • торговельних рядах, ятках, кіосках,
  • виставках-ярмарках.
Споріднені професії
Спорідненими професіями фахівця торгівлі є: менеджер, касир торгового залу, продавець- консультант, бармен.
Перспективи
Навчаючись в нашому навчальному закладі, учні з професії продавець продовольчих товарів набувають фахових знань, умінь і навичок, готуються застосовувати їх у своїй подальшій професійній діяльності.
Під час проходження виробничої практики на торговельних підприємствах, учні вдосконалюють свою професійну майстерність, набувають нових знань і навичок, прищеплюють уміння організаторської діяльності в умовах трудового колективу. Саме на цьому етапі в учнів формується свідоме розуміння і сприйняття майбутньої професії, забезпечується можливість перевірити знання на практиці, оцінити рівень своєї професійної компетентності під час вирішення тих чи інших виробничих питань.

                                Контролер-касир

Характер роботи


Професія контролера-касира не менш складна і відповідальна, ніж інші професії. Адже контролер-касир повинен відмінно знати не тільки теорію своєї роботи, але і бути чудовим практиком.
Касир – це обличчя підприємства. Адже часто саме він першим зустрічає відвідувачів або проводжає їх. Отже, цьому працівникові необхідно бути ввічливим і привітним, що в свою чергу вимагає великих емоційних затрат. Касир повинен володіти гарно поставленим голосом та дикцією.
Цей працівник цілком і повністю відповідає за гроші, які проходять через його руки, що передбачає високий рівень відповідальності, уважності і стресостійкості. Він повинен вміти працювати в команді, швидко навчатися, мати міцні знання з математики.
Умови роботи
Незалежно від спеціалізації він повинен знати пристрій і правила експлуатації контрольно-касових апаратів, порядок одержання, зберігання та видачі коштів, ознаки платоспроможності державних грошових знаків, способи перевірки платоспроможності пластикових карток, порядок ведення касової книги і складання касової звітності. Повинен уміти ознайомлюватись з асортиментом товарів на складі, брати участь в його отриманні. Готувати товари до продажу: перевіряти їх найменування, кількість, сортність, ціну, розпаковувати, оглядати зовні, перебирати, протирати, заповнювати і прикріплювати ярлики цін до товарів, розміщувати і викладати товари за групами, видами, сортами з урахуванням правил товарного сусідства, частоти попиту.
Повідомляти адміністрацію про надходження товарів, які не відповідають маркуванню. Обслуговувати покупців із застосуванням технічних засобів штрихового кодування. Перевіряти наявність штрихового коду, інших штрихкодових позначок на товарах; проводити ідентифікацію товарів. Консультувати покупця про ціну, властивості, якість товарів та ціни на них, пропонувати нові та взаємозамінні товари, а також товари супутнього асортименту. Надавати покупцям допомогу в пакуванні товарів.
Контролювати своєчасне наповнення асортименту товарів. Брати участь в оформленні внутрішньомагазинних вітрин. Вести книгу обліку розрахункових операцій, складати касову звітність, брати участь у підготовці товарів до інвентаризації.
Ринок праці
Контролер-касир може працювати у торгівельних підприємствах, банківських установах, транспортних організаціях.
Освітня підготовка. Професію можна здобути у професійно-технічному навчальному закладі.
Медичні обмеження. Робота не рекомендується людям, які страждають на захворювання:
– нервової системи;
– відхилення у психіці (надмірна тривожність, збудливість);
– судинну дистонію з вираженими головними болями (гіпертонія, мігрень);
– опорно-рухового апарата;
– хронічні інфекційні захворювання;
– шкірна алергія;
– епілепсія;
– різко виражені неврози;
– зниження слуху на обидва вуха;
– ті, хто є бактеріоносіями.
Вимоги до індивідуальнопсихологічних особливостей:
– здатність зберігати витримку у будь-якій ситуації;
– стійка увага;
– добра довгострокова й короткочасна оперативна пам’ять;
– математичні здібності;
– точне просторове сприйняття форми й величини предмета;
– чітка дикція;
– спостережливість;
– чіткість і акуратність;
– чесність;
– товариськість.
Споріднені професії: продавець, касир, товарознавець, бармен.
Картинки по запросу кассир фото

Комментарии